fredag 8 juni 2018

Är detta ekdöden?

Vad är det som händer med ekarna, håller de på att dö? Vi har 3 stora fina ekar på vår tomt. För några år sedan uppmärksammade jag hur de började se dåliga ut, bladen var silvriga, bruna och missfärgade på alla 3. När jag kollade på andra ekar i området såg de likadana ut så det var inte bara våra. Så har det varit i några år nu men i år är det värre än vanligt. Redan 1 vecka efter att löven spruckit ut så blev de silvriga och sedan snabbt bruna och nu börjar löven falla av. Så här ser det ut i hela vår kommun, vissa ekar i sämre skick och vissa lite bättre men alla har någon form av missfärgning på bladen och vissa har helt kala grenar. Även i grannkommunerna norrut ser det ut så här. Däremot var vi hos svärmor häromdagen som bor i Sörmland och hemma hos henne såg ekarna friska ut.


Tittar man närmare nu på bladen så ser man små svarta prickar innanför en hinna på bladen. Något verkar äta upp det gröna och kvar blir bara en hinna och sedan vissnar bladet. Googlar man kan man hitta något om ekdöden som verkade utrota ekarna p 1700-talet och verkar även nu förekomma i norra Europa, Det verkar vara någon svamp som angriper rötterna och ger kala grenar och viss missfärgning på blad och angripen stam. Fast det här känns mer som om det kan vara någon larv eller något som går på bladen.


Vår gräsmatta börjar se ut som om det är höst. och jämfört med de andra gröna träden så sticker de bruna ekarna ut. Något har iallafall angripit dem och jag hoppas innerligt att de repar sig och inte börjar dö.


5 kommentarer:

 1. Låter som angrepp av ekstyltmal.

  http://www.natursidan.se/nyheter/ekstyltmalen-missfargar-och-kakar-av-ekarnas-lov/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.Ja det verkar stämma precis. Skönt då är de inte döende iallafall.

   Radera
 2. Dette med ekene er kjempeskummelt! Har hørt at det brer om seg i Sverige. Livredd for at den kommer hit. Vi har mange eker på og rundt tomten og i skogen rett ved.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ekar är vackra så de vill man gärna ha gröna och fina.

   Radera
 3. Nä en vad trist. ekar som är så vackra annars. Hoppas att de inte dör utan blir sitt vanliga snygga jag igen

  SvaraRadera