måndag 12 maj 2014

Värmen tog slut

Efter en varm påskhelg så kom kylan lagom till Valborg. Kallt, snöblandat regn och halgelskurar. Förra veckan var regning och med frostnätter. Men den varma april gjorde att till Valborg var björkarna utslagna med små gröna löv, vårkragen, pärlhyacinterna och kungsängsliljorna blommade. Nu blommar även gullvivor och hjärtbegeniorna (rådjuren har inte varit där ännu) och häggmispeln. Tulpanknopparna är på väg att slå ut (2 vid vägen åt rådjuren upp i förrgår men de lämnade 1 kvar), de bakom schersminen är också kvar. Fänriks och löjtnantshjärtanas blommor är nästan helt utslagna. Syrenen har knoppar. Körsbärsträdet blommar, men tyvärr är plommonträdet helt dött.

Igår plockade vi bort gungställningen, spred ut sand från där sandlådan stått och blandade med lite kompostjord och strödde sedan ut gräsfrön där. Flyttade lite lökar som stått där muren ska byggas mot vägen och satte i rabatterna istället. Vi flyttade en del av shersminen ner mot sjöstugan. Förra helgen delade jag några nävor i mamma och pappas rabatt och satte i stora rabatten och stenpartiet.

I år är det hur mycket småplantor som helst av aklejor i rabatten. De får växa i fred för de är så fina, hoppas bara de inte tar över helt sen. Även höstanemonen har börjat sprida ut massor av småplantor runtomkring sig, läste att de lätt tar över så jag får väl hålla efter och flytta några till andra rabatter också. Blir det för mycket är det väl bara att rycka upp dem. Något som sprider sig lite för mycket är myskmadran under buxbomen så den håller på att konkurrera ut floxen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar